Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: 2x10 czy 3x9 ??

Z tym mieszaniem źle mnie zrozumiałeś w momencie kiedy redukuję np z 44 na 32 o mniejszą liczbę koronek z tyłu muszę zmienić niż jak bym używała napędu 42/28. Z tą praktyką to mi tu proszę nie klaruj bo tak naprawdę niewiele osób ma nogę na zestaw 2x10 , 2x9 i wszelkie ruchy w tej materii tylko prowadzą to zbędnych kosztów i nie miłych rozczarowań.

Od roku jeżdzę na dwu blacie 38/22 kaseta 11-32, 9 rz. Wcześniej miałem standardowe trzy blaty i to była największa pomyłka. Ciągle manewrowałem przednią przerzutką. Teraz najwięcej pracy ma tylna przerzutka. Wykorzystuje pełny zakres kasety która równomiernie się zużywa. Zestaw 2x9 jest tańszy i lżejszy.

Cytat Napisał Marcin29er Zobacz post
    Ciągle manewrowałem przednią przerzutką.
    To Ty jakis dziwny jesteś...

Sam mam zamiar, jak zajadę obecny napęd, przejść na 2 blaty, ale kolejny raz Was zapewniam, że nie zredukuje to zaciągania łańcucha! Spytajcie Szarego, który z powodów chainsucków zniszczył 2 karbonowe ramy, a od bardzo dawna już jeździ na 2 blatach i młynek ma w rozmiarze min. 30!
    PS: Przykładów zaciągania łańcucha wśród użytkowników 2 blatów znam naprawdę sporo, więc mimo, że nie użytkuję takiego rozwiązania to mam wyrobione zdanie na ten temat! ;)
    I will beat my ass today to kick yours tomorrow
    Ostatnio edytowane przez buli ; 15.01.12 o 14:03

Buli jak się przesiadasz na tłentynajnera, a zakładasz korbę od małych kółek, to się sam zdziwisz jakie są nie optymalne przełożenia.
    Z zaciąganiem 29era nie ma takich problemów, bo przerzutka tylna jest wyżej i nie tonie w błocie jak 26. Łańcuch dłuższy to nie zaciąga tak jak ci się wydaje.

Akurat do tłentynajnera do maratonów górskich korba 3-blatowa wydaje mi się jak najbardziej na miejscu, bo w dużym kole jest większa potrzeba używania młynka. Jeszcze nie wiem, jakie przełożenia będę miał w Revolcie, chciałbym 2 blaty, ale może się okazać że dostanę klasyka 3 blatowego.
    I will beat my ass today to kick yours tomorrow

Buli, dla ciebie korba to 38/24 lub 38/26 i kaseta do 34. O trzech blatach zapomnij, bo jest za ciężki i ma gorsze przełożenia niż 26'

To ja specjalnie szukałem takiej szosy, żeby miała 3 blaty, a Wy tu do mtb 2 montujecie? No ja pierdzielę.. najpierw 29", teraz to... co to się podziało na tym świecie :D

Śmiejecie się ze mnie, bo jestem inny. Ja śmieję się z was, bo wszyscy jesteście tacy sami.

o! Dawno Cię Hrabia nie było

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Bookmarks

Uprawnienia