Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: 2x10 czy 3x9 ??

2x10 czy 3x9 ??

Planuję zakupić lżejszą korbę do górala. Ostatnio w ofercie pojawiło się sporo zestawów z dwoma tarczami. Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, ale mam obawy że w rowerze do maratonów dwie zębatki z przodu się nie sprawdzą, zwłaszcza przy mojej średniej formie.
    A jakie Wy macie zdanie w tym temacie??

Właśnie na Light Biku toczy siedyskusja na ten temat. zajrzyj i poczytaj. Myślę, ze Ci sięwszystko wyjaśni.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

...a może tanim kosztem 2x9? Kaseta 34, blaty do wyboru do koloru np: 26-40 / 28-42.
    "Tylko bogatych stać na kupowanie tandety, bo mogą ją kupować w nieskończoność;
    Ja jestem biedny, żeby kupować tanio." John Davison Rockefeller

No właśnie Giresse a jaką to "tanią opcję" byś widział. Bo też się nad tym 2x zastanawiam już od jakiegoś czasu.

Poza tym myślę, że byś Jelitek mógł sobie to sprawić w końcu jeździsz regularnie. Słyszałem od kogoś wiarygodnego taką opinię, że "jeżdżą kilometry i lata jeżdżenia".

Jacek

Cytat Napisał jacekddd Zobacz post
    No właśnie Giresse a jaką to "tanią opcję" byś widział. Bo też się nad tym 2x zastanawiam już od jakiegoś czasu.
    Jak zapewne wiecie korby w dwoma tarczami, o których mówi Jelitek to od xt wzwyż i tylko na 10 rz (mają zębatki specjalnie podfryzowane na łańcuch dziesiątkowy i średnio nadają się do współpracy z łańcuchem dziewiątko-wym). Chcąc przejść na 10 rz z 9-tki należałoby wymienić wszystko jak leci (można zostawić lewą manetkę od shimano oraz od biedy przednią przerzutkę) nie wystarczy zakup samej korby 2x10!. Po podliczeniu kosztów i moim zdaniem wątpliwych korzyści jakie niesie za sobą to rozwiązanie rozważałbym:
    a) jeżeli korba jest przyzwoitej klasy powiedzmy M760, M770 dokupujemy do niej dwie zębatki (w zależności od preferencji / możliwości fizycznych posiadacza) 24,26,28 - 40,42 + kaseta 11-32 / 11-34.
    b) kupujemy nową korbę mega-9 (xt) zębatki można sprzedać lub zdemontować. dokupujemy 2 szt (jak w pkt. a).
    Zębatki montujemy standardowo - miejsce na młynek pozostaje niewykorzystane. Wychylenie przerzutki przedniej ustawiamy w taki sposób, aby łańcuch nie spadał nam na oś suportu (da się, to zrobić )

Wielu zawodników jeździło / jeszcze jeździ na takiej kombinacji czyli musi działać. Ja preferuję 3x9 (jeszcze).
    Ostatnio edytowane przez Giresse ; 12.01.12 o 21:43 Powód: uzupełnienie

Nie zrozumiałem, sugerujesz żeby do korby trójki wsadzić tylko dwie zębatki ? Nie załapałem, pewnie ze względu na brak wiedzy, możesz to wyłożyć prościej. Jest dziewiątka na korbie 2x ? bo tak to pierwotnie zrozumiałem, no i oczywiście, w cenie znośnej?

Jacek

Dodałem, wyjaśnienie w poprzednim poście "Zębatki montujemy standardowo - miejsce na młynek lub największą zębatkę pozostaje niewykorzystane. Wychylenie przerzutki przedniej ustawiamy w taki sposób, aby łańcuch nie spadał nam na oś suportu (da się, to zrobić )" Poniżej jedno z rozwiązań.

2x9.JPG
    Ostatnio edytowane przez Giresse ; 12.01.12 o 21:52 Powód: dodanie foto

Cytat Napisał Giresse Zobacz post
    Dodałem, wyjaśnienie w poprzednim poście "Zębatki montujemy standardowo - miejsce na młynek lub największą zębatkę pozostaje niewykorzystane. Wychylenie przerzutki przedniej ustawiamy w taki sposób, aby łańcuch nie spadał nam na oś suportu (da się, to zrobić )" Poniżej jedno z rozwiązań.

Załącznik 1229
    Przy takim rozwiązaniu jakie jest pokazane na zdjęciu najmniejsza tarcza jaka możesz zamontować to 30t! Jeśli chcesz zamontować mniejszą niż 30t montuje się ją w miejsce "młynka" , a dużą tarczę w miejsce środkowej!!!
    Ostatnio edytowane przez dominator_76 ; 12.01.12 o 22:12

Dzięki za sugestie! Ja się zastanawiam nad tym czy 2x10 jest tak samo dobre lub lepsze jak 3x9...

jest lzejsze
    Citius, altius, fortius - ... ot nowe cele

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Bookmarks

Uprawnienia