Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: To już ostatni termin badań wydolnościowych w Krakowie !!!

To już ostatni termin badań wydolnościowych w Krakowie !!!

W dniach 19-20 stycznia 2012 będzie ostatnia okazja przejścia kompleksowych badań wydolnościowych dla kolarzy przed nowym sezonem. Na badania jak poprzednio przyjedzie ekipa prowadzona przez znanego polskiego maratończyka MTB Pawła Urbańczyka z firmy Diagnostix. Dzięki uprzejmości firmy rehabilitanci.org.pl badania będą się odbywały w pomieszczeniach przychodni przy ul. Zamojskiego 41.

Ponieważ koniec stycznia to jest już ostatni moment do rozpoczęcia treningów przygotowujących do startów na trasach maratonów 2012 roku, gorąco zachęcam do udziału w tym badaniu.

Badania obejmują pomiary najważniejszych parametrów organizmu poddanego wysiłkowi od stanu spoczynkowego do maksimum takich jak: próg tlenowy, moc na progu LT, próg RCP, zużycie tlenu VO2max, szybkość spalania tłuszczów, itp.

Badania pozwalają na określenie indywidualnych stref treningowych wyrażonych w watach lub wartościach pulsu. Parametry te mają znaczenie zarówno przy treningach wytrzymałościowych oraz prowadzonych w strefie mieszanej i beztlenowej.

W badanie polega na skokowym zwiększaniu mocy i jednoczesnym pomiarze tętna, stężenia kwasu mlekowego we krwi oraz analizie wydychanego powietrza. Jazda odbywa się do osiągnięcia wartości maksymalnych lub do odmowy badanego.

Dodatkową zaletą jest to, że badania mogą być prowadzone na własnym rowerze (wystarczy rama ). Pozwala to precyzyjnie ustalić jaką moc możemy generować na sprzęcie, na którym trenujemy lub startujemy.

Omówienie wyników badań i zalecenia dotyczące treningu otrzymujecie w ramach badania od Pawła Urbańczyka.

Koszt badań 200-300 zł

U Marty z rehabilitanci.org.pl możecie zapisać się na konkretną godzinę badań tel 666 37 36 37.

Do badań zostało 2 tygodnie, są jeszcze wolne miejsca

Do badań 2-3 dni. Są jeszcze wolne terminy:
    czwartek 16:00
    piątek 11:30
    Więc jeśli ktoś by się w ostatniej chwili zdecydował ... tel do Marty.

No i po badaniach. Było super ... Ekipa z Diagnostix;a przebadała 11 osób. Warunki komfortowe, przebieralnie, salka do badań dobrze przewietrzana, duża łazienka z kabiną prysznicową. Ania, asystentka Pawła, sympatyczna, kompetentna. Przygotowuje do badań, wyjaśnia przebieg, pobiera (bezboleśnie) próbki krwi. Zwiększa obciążenie , aż do końca czuwa nad delikwentem. Mnie udało się w tych wspaniałych okolicznościach dojść i utrzymać 300W, przy tętnie 184ud/min. Dalej było ciężko zaczęło mi brakować powietrza, bo maska spirometru jednak ogranicza ilość powietrza, które można zaczerpnąć do płuc, a zresztą o tej porze roku o co walczyć dalej....
    Ekipa Diagnostix'a pojechała teraz do Rzeszowa, tam mają do przebadania 20 osób do poniedziałku. W Krakowie przyszłe badania planujemy w połowie marca.
    Ostatnio edytowane przez godul ; 20.01.12 o 18:56

mam dokładnie te same odczucia co do tej maski, no i w sumie podobny wynik chociaż tętno wyższe u mnie było, mały minusik, musiałem cztery razy badania rozpoczynać bo jak się okazało to się windows na notebooku powiesił , i to jednak trochę rzutowało na moje wyniki
    Citius, altius, fortius - ... ot nowe cele

Nikt nie przekroczył wczoraj 300W? Ja pełne 3min wytrzymałem także na 300W, max 190bpm.

dla mnie to był totalnie nietrafiony termin, właśnie jestem w trakcie treningów siłowych i zmęczenie zrobiło swoje, gdyby to było tydzień wcześniej to założenie w okolicach 350W dało by radę wykonać, ale moc tu nie jest najważniejsza, dla mnie istotne jest jak poprzesuwały się progi bo już na treningu nie mogłem się w stare (dwuletnie) "wstrzelić"

Jasne, dla mnie też najważniejsze będą wyniki (progi) z tego testu, a nie sama moc maksymalna. Natomiast interesuje mnie to dlatego, że poprzedni test robiłem 2 lata temu na AWFie, było to zaledwie po dwóch miesiącach treningów i wtedy wykręciłem 320W. Aktualnie jeżdżę na mocach 40-50W wyższych przy tym samym tętnie, a moc max. wykręciłem niższą. Co prawda skok obciążenia i wartość początkowa była inna i tutaj upatruję powód niższego wyniku.

Rozmawiałem na ten temat z Pawłem, przy wykręconych u nich 300W to tak jakbyś wykręcił nawet 340 - 350W, nie da się tego w prosty sposób przełożyć ale tak podobno jest, jak dostaniemy wyniki to będzie wszystko wiadomo

ja właśnie dostałem wyniki badań, trochę tego jest do analizowania, na pierwszy rzut oka nie wygląda to najgorzej,

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Bookmarks

Uprawnienia