Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Długość korb w MTB

Długość korb w MTB

Mam dylemat. Kupiłem na rower mtb, żeby w zimie podtrzymać funkcje życiowe i trochę potrenować po śniegu. W moim szosowym rowerze korby mają długość 170mm i odpowiada ona moim nogom. W tym co kupiłem korby mają 175mm. W sklepie sprzedawca powiedział że w mtb długość korb nie ma takiego znaczenia jak w szosie i 175 to standard. Co myślicie na ten temat? Zostawić tak jak jest, czy szukać korby? Czy trening na dłuższych korbach może mieć jakiś negatywny wpływ na późniejszą jazdę na krótszych?

jee... zostaw - będzie ok

W jednym mam 170 w drugim 175 i mysle, ze nie ma to znaczenia. Kiedys myslalem , ze te dluzsze maja zly wplyw na kolana- bo bolaly hehe a po przesiadce na 170 przestaly. Tewraz nic sie nie dzieje a czesciej jezdze 175. Pasieczkin dobrze pisze. Chlop zna sie na kolarstwie wiec trzeba zaufac. PS Ja ufam.

A ja jestem zupełnie innego zdania, jeśli jeździ się w trudnym terenie, a zwłaszcza podjazd po sporych nierównościach, łatwiej jest utrzymać kadencję przy krótszym ramieniu korby i moim zdaniem mniej obciąża się kolana (mój słuszny wzrost coś około 170cm). Aktualnie mam w FS 170mm i w HT 175mm i o ile w HT powiedzmy jest OK (łatwiejsze trasy, więcej płaskich odcinków) to do FS chętnie bym założył 165mm, ale w sensownej cenie trudno takie korby znaleźć.
    Ściągać spodnie, ściągać majty
    Ściągać buty, ściągać rajty
    By życie miało jakiś sens ...
    Chcemy luzu, chceeemy jeździć

Mnie się wydaje, że to jest istotne i zależy od długości nóg. Mam 170cm wzrostu (Mały chyba coś kłamie, bo wydaje mi się, że jestem od niego niższy) i chętnie przesiadłbym się na 165 ale odwlekam zakup bo nie wiem na jaki system montażu się zdecydować. Kiedyś miałem 165 i jeździło mi się znacznie lepiej ale to było tak dawno, że nie wiem, czy to nie jest raczej kwestia wieku kolan.

Ja mam 168cm. W szosie mam korby 170mm, w mtb 175mm i nie odczuwam różnicy.

na pewnym pozomie wytrenowania może i faktycznie czuć różnicę

To chyba pojeżdżę na tym co jest, może mi nogi od tego nie odpadną.

Generalnie kiedyś spotkałem się z niepisaną zasadą, że długość korby powinna stanowić 10% wzrostu, ale jakoś nie zauważyłem, aby było to w praktyce stosowane. Na dłuższej korbie faktycznie kadencja łatwiej spada, bo większe ramie zachęca do twardszego przepychania.
    Pozdrawiam
    Axi
    http://axi.net.pl

A mnie to zawsze ciekawiło jak można odczuć np. 2,5mm różnicy w długości korby. No a te 5mm to już szaleństwo wręcz ;)

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Bookmarks

Uprawnienia