Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Rower z grafenu

Rower z grafenu

Co jakiś czas w necie pojawiają się informacje na temat grafenu. Interesujące są właściwości przewodnikowe grafenu.

"Grafen to nic innego jak cieniutka, przezroczysta warstwa węgla. Jest elastyczna i świetnie przewodzi prąd. Ma grubość zaledwie jednej warstwy atomów uporządkowanych w strukturę podobną do plastra miodu."

Oprócz tego ma jeszcze jedną fajną właściwość taką, którą nas bikeholików zainteresuje.

"Grafen jest nie tylko świetnym przewodnikiem prądu, ale również najmocniejszym znanym dzisiaj materiałem, sto razy mocniejszym od stali. Uczeni dla zobrazowania mocy wiązań atomowych w grafenie przytaczają przykład hamaku dla kota. Hamak zrobiony z płachty grafenu wielkości metr na metr byłby w stanie bez problemu utrzymać pięciokilgramowego kota, choć sam ważyłby tyle co koci wąs. A skoro tak, uczeni mają nadzieję, że grafen wejdzie w skład nowych, supertrwałych, a jednocześnie bardzo elastycznych materiałów zastępujących lub wzmacniających dzisiejszy plastik i metal."

Wyobrażacie sobie rower z grafenu. Rama będzie ważyć pewno ze 100 gramów. A rower pewno z 2 kg i to bez cudowania. Ech ale będzie się działo

W takim razie już wiem na co będę zbierać w swej małej skarbonce. :-D

Mała może być zbyt mała.

mi się wydaje że jednak nie dożyjemy tego grafenu jako rowera

grafen jako substancja jest znany ludzkosci przynajmniej od połowy 1947 roku kiedy to "pozaziemski" obiekt rozpadl sie pod roswell. swiadkowie wskazuja ze na miejscu walalo sie mnostwo przezroczystej substancji, cienkiej jak folia z pudelka papierosow ale niezwylke trwalej. nie dalo sie jej zlamac, pokruszyc mlotem ani przewiercic wiertlem nawet udarowym. nie poddawala sie tez zadnym innym probom obrobki

To ja sobie zrobię egzoszkielet i uwolnię świat od kilku tyranów.
    Ściągać spodnie, ściągać majty
    Ściągać buty, ściągać rajty
    By życie miało jakiś sens ...
    Chcemy luzu, chceeemy jeździć

Cytat Napisał Pasieczkin Zobacz post
    mi się wydaje że jednak nie dożyjemy tego grafenu jako rowera
    Ale może Ja dożyje;P

Ciekawa sprawa z tym grafenem. Ostatnio czytałem też że naukowcy niemieccy wyprodukowali pajęczą sieć przy użyciu bakterii e.coli. Niestety oba procesy tworzenia sa zarąbiście drogie więc pewnie jeszcze sporo czasu minie zanim będziemy mogli się cieszyć tymi tworzywami.

Od jakiegoś czasu chodzą słuchy, że jesteśmy na jak najlepszej drodze do przemysłowej produkcji Grafenu, i wcale nie niemieccy geniusze a nasi :P http://www.chip.pl/news/wydarzenia/n...dzieki-polakom

pierwszy lepszy cytat spod zdjęcia:
    "Grafen przewodzi prąd kilkaset razy szybciej niż miedź i znacznie lepiej niż krzem, na którym do dziś opierają się układy stosowane w elektronic
    Zobacz więcej: http://www.chip.pl/news/wydarzenia/n...#ixzz1jjpZYEts"
    zawsze wydawało mi się że prąd rozchodzi się z predkością światła (z dokładnością do dielektryka otaczającego przewodnik)
    a krzem z natury swojej jest materiałem nieprzewodzącym, i też nie lepiej przewodzącym niż np. woda,
    ale jak się okazuje pewnie mało wiedziałem, znałem i widziałem skoro takie nowości się dowiedziałem.
    Niemniej ponad 30 letnie obcowanie z przyrodą na razie zniechęca mnie do tak drastycznej zmiany sposobu patrzenia na świat i zwyczajnie potraktuję ten artykuł lekko sceptycznie i nie zapoznam się z nim bliżej, bo po sprostowaniu może się okazać że to jednak nie w moskwie, nie na placu czerwonym, nie mercedesy i niestety nie rozdają ....

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Bookmarks

Uprawnienia