nie wiem czy takie temat już jest, ale myślę że może się przydać, zwłaszcza ze przepisy ciągle się zmieniają, więc piszmy tu o wszelkich nowościach dotyczących rowerzystów.
nie wiem czy takie temat już jest, ale myślę że może się przydać, zwłaszcza ze przepisy ciągle się zmieniają, więc piszmy tu o wszelkich nowościach dotyczących rowerzystów.
To ja na początek zapodam mój ulubiony :
Golonka po bawarsku
- składniki
2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
sól
pieprz
1 duża cebula
kminek
1/2 l wody
1/4 l piwa
Golonka po bawarsku - sposób przygotowania
Golonki umyj, osusz,ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny.Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200°C. Podczas pieczeniaodwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeśli sosujest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek ipokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250°C i piecz 30 minut,polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczasprzełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczeniaprzetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedle z bułki lubchleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowajest dobra musztarda i zimne piwo
Teraz się okaże kto jest najlepszym kucharzem.![]()
No i co ja mam z wami chłopaki zrobić skoro takie głupoty piszecie, aczkolwiek smaczne. Może Anita się wypowie?
Ściągać spodnie, ściągać majty
Ściągać buty, ściągać rajty
By życie miało jakiś sens ...
Chcemy luzu, chceeemy jeździć
Postaram siejutro wrzucić przepis na szybkie tanie i dobre kolarskie danie czyli superaste spaghetti :)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
może stare, ale pasuje jak ulał ;)
Składniki:
1 kostka masła,
2 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli
4 jajka
1 szklanka suszonych owoców,
1 szklanka orzechów
sok cytrynowy
proszek do pieczenia
3-4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości. Dobra… prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba, by być tego pewnym, nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko możliwe. Operację powtórz. Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubjaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy łiski jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej sklaneczke. Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje szlanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź łiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trójonca.
Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie nie ma snaszenia so fszuśisz ! Fypij skok sytrynnmowy. Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski sostanej ot pieszenia siasta.
I iś spaś.
tje ... tego nie znałem - idę szybciutko przyżądzać - zamiast whisky mam jakiegoś bolsa ale to chyba nie ma znaczenia ..... no to do jutra![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Bookmarks