Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Kraków, jaką najoptymalniejsza trasę wybrać, dojazd do pracy

Kraków, jaką najoptymalniejsza trasę wybrać, dojazd do pracy

Witam wszystkich raz jeszcze, przywitałem się w odpowiednim dziale. Przeczytałem regulamin i od razu prosiłbym o pomoc.

W nowym sezonie chciałbym zostawić samochód i przerzucić się na dojazd rowerem do pracy. Dystans około 14-15km.

Trasa zaczyna się na os. rżąka, dokładnie ul. Rydygiera, a kończy w okolich ul. Pachońskiego.
    Jaką najoptymalniejszą wybrać trasę. Analizowałem zumi i google.maps kilka razy i wiem jak robić ten odcinek samochodem, jednak rowerem nigdy wcześniej nie jechałem tego odcinka.

Prosze o pomoc, a moderatorów o ewentualne przeniesienie do odpowiedniego działu.

pozdrawiam
    darek

Wielicka, Kamieńskiego i tu może być kłopot ze znalezieniem szerokiego chodnika przy zjedzie do Ronda Mogilskiego, później Konopnickiej, Rondo Grunwaldzkie na wprost, most Dębnicki, obok hotelu Novotel zaczyna się ścieżka rowerowa, kierujesz się w stronę Parku Jordana i między parkiem a stadionem Wisły (ul.Reymana i Miechowskiej) docierasz do Kijowskiej, docierasz do torów w okolicy ul.Wrocławskiej i przejeżdżasz wiaduktem (jest taki skrót ul. Racławicką), przebijasz się przez park Wyspiańskiego wypadasz na Łokietka i już niedaleko do Pachońskiego. Oczywiście jest kilka wariacji jeśli chcesz sobie upiększyć trasę np. kierując się na most Zwierzyniecki i wałami Rudawy przez Błonia. Możesz też ominąć Kamieńskiego przez rezerwat Bonarka ulicą Swoszowicką, później ul. Parkową obok fortu Bonarka docierasz do Wisły przez most Piłsudskiego i zjeżdżasz na ścieżkę przy Wiśle, wzdłuż aż do hotelu Novotel do kolejnej ścieżki rowerowej (to chyba najbezpieczniejszy wariant, jeśli chodzi o samochody). Najlepiej się przejechać dwa razy treningowo i zmierzyć sobie czas, wiadomo rano zawsze się spieszy.
    Ściągać spodnie, ściągać majty
    Ściągać buty, ściągać rajty
    By życie miało jakiś sens ...
    Chcemy luzu, chceeemy jeździć

Cytat Napisał Mały
    przy zjedzie do Ronda Mogilskiego
    Matecznego? :)

Nie ma sensu pchać się dalej alejami za mostem dębnickim i dopiero za karmelicką wbić się w ul. lenartowicza, dalej kaz. wielkiego i w kijowską? Tam jest ztcp ciasno.

Cytat Napisał darek3
    Cytat Napisał Mały
    przy zjedzie do Ronda Mogilskiego
    Matecznego? :)

Nie ma sensu pchać się dalej alejami za mostem dębnickim, i dopiero za karmelicką wbić się w ul. lenartowicza, dalej kaz. wielkiego i w kijowską? Tam jest ztcp ciasno.
    No oczywiście Matecznego. Problem z jazdą wzdłuż alei jest stężenie spalin, zwłaszcza z autobusów. Możesz kombinować i ścigać się pasem dla autobusów, ale gwarantuję ci że zepchnie cię jakiś busiarz bądź taksiarz, a chodniki zawalone autami i pieszymi. Jest jeden plus, że zawsze możesz wpaść na jakąś studentkę (UR, UJ, UP, AGH) oczywiście nieumyślnie, ja to na szczęście mam już z głowy .

No oczywiście Matecznego. Problem z jazdą wzdłuż alei jest stężenie spalin, zwłaszcza z autobusów. Możesz kombinować i ścigać się pasem dla autobusów, ale gwarantuję Ci że zepchnie cię jakiś busiarz bądź taksiarz, a chodniki zawalone autami i pieszymi.
    Brakuje mi jeszcze kilku elementów stroju, jak tylko je dostanę, to sprawdzę trasę. Dziękuje ci za pomoc. Gdyby ktoś miał jeszcze inne wskazówki chętnie poczytam :)

pozdrawiam

to powiem Ci jak wyjeżdzam na trasę na zielonki :)

wielicka - bulwary - błonia - piastowska (ew Reymana i Kijowska) - głowackiego - makowskiego

całkiem spokojnie

Dobrze opracować sobie dwie trasy, szybką w nagłych sytuacjach i rekreacyjną taką po której jazda na rowerze to przyjemność. Polecam czasami oderwać się od utartego szlaku, żeby codzienna jazda tak nie męczyła/nudziła. Może już tu dotarłeś, a może nie.

to powiem Ci jak wyjeżdzam na trasę na zielonki :)
    wielicka - bulwary - błonia - piastowska (ew Reymana i Kijowska) - głowackiego - makowskiego
    całkiem spokojnie
    Z wielickiej dalej w limanowskiego, i przez most na bulwary? Czy jadąc do ronda matecznego, grunwaldzkim zjechać jak sugerował mały. Nie bardzo załapałem ;)

Cytat Napisał Mały
    Jest jeden plus, że zawsze możesz wpaść na jakąś studentkę (UR, UJ, UP, AGH) oczywiście nieumyślnie, ja to na szczęście mam już z głowy
    Haha, natury się nie da oszukać. Wystarczy mi jedna kobieta, ale studentki pozaczepiać można. Hej zobacz jakie mam fajne hydrauliczne hamulce :D

Cytat Napisał Mały
    Dobrze opracować sobie dwie trasy, szybką w nagłych sytuacjach i rekreacyjną taką po której jazda na rowerze to przyjemność. Polecam czasami oderwać się od utartego szlaku, żeby codzienna jazda tak nie męczyła/nudziła. Może już tu dotarłeś, a może nie.
    Świetna stronka, dziękuje.

wielicką i na lwowską => na zjeździe (ew nie lwowską ale z limanowskiego skręcić w na zjeździe to można sobie spokojnie przejechać cały czas przyklejonym do krawężnika)

ew szerokim chodnikiem

generalnie jak pasuje. przez mateczny to w tygodniu raczej bym się nie pchała...

Jeszcze odkopie temat. Jadąc samochodem ostatnio mostem w stronę starowiślnej przyszło mi do głowy jedno pytanie. Gdzie tam zjechać rowerem żeby niepotrzebnie nie robić koła do bulwarów? Musiałbym za mostem skręcic w prawo i jechać w stronę galerii i nawrócić na bulwary. Czy dojeżdzając sobie przez most na pierwszym przejsciu dla pieszych przejsc na druga stronę ulicy i potem jechać dalej w stronę krakowskiej, jest tam jakiś zjazd, żeby nie potrzebnie nie tłuc się po chodnikach podgórskiej tylko zeskoczyć od razu na bulwary?

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)