Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Jak zrobić koła bezdętkowe ze zwykłych obręczy

Test system na Turbaczu zdał na 5+, na zjeździe spusiłem powietrze z koła do 1,8 ATM (sprawdzone w domu po powrocie) i jechało się bajkowo. Opona choć szeroka świetnie radziła sobie na błocie.

Co do kół UST to mają dwie wadę, mniejszy wybór opon i ich wyższa cena. Ceny Hutchisona np są powalające ja ostatnio za oponę UST płaciłem ponad 170 zł.
    Pozatym nie każdy ma koła UST, a chce mieć tani system bezdentkowy, co jest jeszcze na + tego systemu to jego waga. Lżejsze opony i lżejsze koła.
    Podstawowa wada Ghetto to brak możliwości zmiany opony w rozsądnym czasie, można raczej powiedzieć że jak się zmienia opony to trzeba zrobić wszystko od nowa, dlatego ma to sens gdy na jednym komplecie opon jeździ się cały rok.

Ja jeżdżę na bezdętce, ale z oryginalnymi opaskami no tubes'a i jak na początku byłem mocno zawiedziony, to aktualnie jestem naprawdę zadowolony. U mnie okazało się, że jedynym problemem były opony.

Na zwykłych zwijanych RaceKingach nie byłem w stanie uszczelnić koła bez mleka, z mlekiem pomógł dopiero kompresor na stacji benzynowej, założona opona miała potworne bicie, a skończyło się na rozszczelnieniu gumy po kilkudziesięciu kilometrach (niestety na zawodach co zaowocowało DNFem). Opony potwornie ciężko się zakładało - m.in złamałem jedną łyżkę, a z drugiej zrobiłem "banana". Na zawody nawet nie wziąłem łyżek i dętki, bo w warunkach bojowych nie było szans na wrzucenie dętki.

Wróciłem do dętek i drugą próbę uszczelniana zrobiłem na oponach Speca FastTrak 2Bliss. Te opony uszczelniają się po prostu bajecznie. Założenie opony nie jest trudne (choć wymaga 2 łyżek), mogę je napompować zwykłą pompką stacjonarną (nie próbowałem jeszcze małą rowerową) i trzymają ciśnienie bez problemu nawet bez mleka (leżały tak u mnie ponad godzinę i jedyny spadek ciśnienia jaki zauważyłem, to ten po podpięciu pomki). Podczas uszczelniania nie miałem żadnych wycieków uszczelniacza, więc procedurę (to całe kręcenie i machanie kołem) zrobiłem bardziej profilaktycznie niż z konieczności. Jedyne co na początku mnie martwiło to lekkie bicie opony, ale po kilkudziesięciu kilometrach ułożyło się i już jest ok.

jeśli chodzi o dobór opon to ja mam NN Evo z przodu a z tyłu Roro EVO i z mleczkiem uszczelniły się dość gładko zwłaszcza po jeździe z dętkami przez 2 dni na 3,8atm.

Hm, ciekawa rzecz z uszczelnieniem RoRo, mnie się nie udało na obręczy UST uszczelnić RoRo Evo 1,95 i se dałem siana :) Za nic nie chciały wskoczyć za pomocą pompki stacjonarnej, bo są bardzo luźne, a akurat nie dysponowałem kopresorem w najbliższej okolicy. Próbowałem jeszcze inne opony, nawet mocno używane, zdarte i czasami z dziurkami, o których nie wiedziałem i dało się. To znaczy wskoczyły na ranty, ale powoli powietrze schodziło (m.in. mocno używane Michelin Country Trail 2,1 i Hutchinson Python Air Light 2,0), pewnie po wlaniu mleczka byłoby ok.
    Gomola Trans Airco - strona oficjalna
    Gomola Trans Airco - fan page na Facebooku

Odświeżę trochę temacik.
    Chciałbym wypróbować ten system na obręczach Mavic XC717 i oponach Geax Saguaro 2.0. I stąd poje pytanie gdzie kupię mleczko w ilości odpowiedniej do takiej opony (czyli chyba 100ml styknie). Na razie tylko jedno koło.

Ja bedę kupował mleczko na swoje dwa koła to Ci mogę odlać 100ml. Tyle że ja będę brał dopiero za jakis miesiąc
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

No miesiąc to jeszcze trochę czasu jest, wolałbym coś szybciej ;)

No musisz sobie niestety kupić, butelkę chyba występuje jako 500 ml

O dzięki że mnie oświeciłeś z tym kupnem :P
    Jeszcze tylko mnie doświeć gdzie ;)
    W krk gdzieś dostanę czy tylko przez neta?

W każdym "poważnym" rowerowym. Nawet w decathlonie widziałem.

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)