Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 14 1 2 3 11 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 131

Temat: Rowmix (Bronowicka) odradzam!

Rowmix (Bronowicka) odradzam!

akurat tak się trafiło że zaraz obok mojego nowego mieszkanka jest rowmix (ul. bronowicka). W poszukiwaniu kompetentnego serwisu mavica trafilem do nich (na stronie harfy jest napisane że są autorysowanym serwisem). Miałem najpierw iść do bikershopu (który moim zdaniem wraca na nr 1 krakowskich sklepów rowerowych), ale pomyślałem że skoro mam pod nosem to czemu nie iść do nich. Na początku było wszystko super, zrobią mi koło w godzinę i w ogóle super. Pierwszy minus - koleś walnął kołem o ziemie jakby to był śmieć. Druga rzecz - pytam czy nie mają takiej gumy Mavica do zbierania brudu z kół. Na co serwisant mi powiedział że on czyści rawki papierem ściernym 1800 i że jest super - pytnanie tylko - czy to nie ściera dodatkowo obręczy?
    Po godzinie odbieram koło - wszystko ładnie pięknie - przyglądam się bliżej a szprychy (płaskie) zamiast być równolegle do osi jazdy, są ustawione prostopadle jak w wiatraku. Zadałem sobie w głowie pytanie - co za koleś dotykał moje koła skoro zostawił tak szprychy. Przecież każdy idiota wie że szprychy są płaskie nie po to żeby stawiały dodatkowy opór i były ustawione prostopadle. Ostatni raz tam poszedłem do serwisu. Nawet jeśli miałoby mi zależeć na czasie wybiorę bardziej kompetentych ludzi. Ogólnie to nie polecam!

Nic nie mam do Rowmixu ale faktycznie to co piszesz robi wrażenie. Gdyby ktoś rzucił moimi XTR-kami to bym chyba .....wrrrr..nie powiem co.

Tzn w sklepie sprzedawcy są bardzo mili i chętni do pomocy, ale w serwisie grrrrrr

A to była kara za lenistwo, sprowadz sobie klucz do płaskich szprych specjalny i podcentrujesz sam, coś takiego własnie bede do siebie zamawiał, bo coraz więcej jest takich kół.
    Ale dac je w poprzek - ja tak chcę, bo chłopaki nie moga mnie dogonić na zjazdach po asfalcie, a to by troche spowolniło

ja tez tam mialem "zabawna sytuacje" - ogolnie pytam goscia jak to dziala, jak sie sprawuje a on mi na to - cyt. "ja tego nie montuje i nie mam pojecia jak to dziala" - bardzo zachecajaca odpowiedz do kontynuowania rozmowy

A o co chodziło ???

A propo jeszcze tej firmy, aby było do śmiechu :

Kumpelowi posypał się pakiet - w zasadzie miski od korby zintegrowanej, i ponieważ akurat nie miałem, to pojechał gdzies kupić, no i dzwoni do R i opisuje co do czego mu potrzeba, nie mieli pojecia co to sa same miski z łozyskami, stwierdzono ze ma stary rower i do tego trzeba wymienić ośke na pakiet - co ma wspólnego korba zintegrowana z osią w rowerze za 15 kafli z pakietem na kwadrat to nawet sąsiad nie wie no i opadły nam rece.

ogolnie o kilka rzeczy, cos tam z przerzutkami, fotelik dla dzieciaka, i jeszcze osprzet do roweru - moze mialem pecha, ze gosc byl delikatnie mowiac "zielony"

a i rozbawilo mnie jak kasowali malolata za wymiane linek, zaczeli rozmowe od 5 zeta a skonczyli na 35 + material, ale milo sie ich sluchalo, chyba ze oni w tym sklepie i serwisie sa jacys zakreceni i juz tak maja

I dlatego ludziska lubia chodzić do salonów serwisowych bo im tam watę wkładają do uszu i jeszcze za to kasują.

A propo cen - wymiana linki - sama usługa zaczyna się od 8 zł - dlaczego - wymiana 5 zł + regulacja przerzutki 5 zł razem 10 - w promocji 8 zł ( przy większej robocie ) , do tego wchodzi koszt materiału - linka zwykła 3 zł, nierdzewka Clarks - 5 zł, pancerze Shimano Sp - 3 zł sztuka.
    Teoretycznie powinno to kosztowac przy prowadzeniu górą linek do tylnej przerzutki :
    10 + 3 X 3 + 5 = 24 zł, chyba że hak jest pokrzywiony, lub przerzutka, ale to podraża srednio 5-10 zł, przy haku z alu jest drozej.

W wielu skleposerwisach zatrudnia sie ludzików co ogólnie mówiac stali koło roweru.
    Dobry mechanik jeździ i czuje rowerek,to tak jak i z serwisem samochodu, albo jest mechanik, albo dupa i tyle, za to bierze sie kase i odpowiedzialnośc za efekt pracy.

Akurat poszedłem do serwisu z kołami bo po pierwsze nie mam centrownicy a nie umiem na oko centrować. Klucz do płaskich szprych mam (był w zestawie z kołami). Większość rzeczy jestem w stanie zrobić sam, ale takich jak na przykład serwis amortyzatora, centrowanie kół czy rozkręcanie tylnej piasty wolę zlecić komuś doświadczonemu.

Serwis amorka i piast to są jedne z rzeczy, które najlepiej zrobić własnoręcznie. Żaden mechanik nie wyczyści i nie nasmaruje tego, tak jak my sami:D

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)