Troche sledzilem budowe tego roweru na light-bike'u! Konstruktor ma niezla smykalke, zeby stworzyc takie cudo!
Bez sensu, ze jacys kretyni podbili sztucznie cene...![]()
I will beat my ass today to kick yours tomorrow
Jelitku singlespeed owszem ale fixed gear nie... Ma normalną piaste a nie torową więc OK być nie może. A co do straty wagi przez zrobienie ostrego, to chyba nie za bardzo by zszedł...
1' nie znalazł by tak lekkich kół z piastami torowymi
2' nie mógłbym użyć karbonowych zębatek
3' pasek zębaty nie wytrzymałby takiego traktowania
4' jego hamulce ważą wręcz symbolicznie![]()
Od razu zaznaczę, że to co pisze to tylko moje domysły, mogę sie mylić...
Więc wg mnie o ile taki napęd ma szanse poprawnie działać podczas jazdy, czy nawet szybszego ruszania, o tyle przy OK nie dałby rady... Patrząc na rower i czytając cały wątek na l-b do głowy przychodzi tylko jedno, że rowerek jest troszke papierowy... O ile możesz nastawić się psychnicznie do tego, że na rowerze tym masz nie wykonywać super sprintów pełną parą, o tyle ciężko jest sobie powiedzieć "nie będę hamował zbyt gwałtowanie a jedynie zwalniał" bo na różne sytuacje natrafiamy na drodze... Przy ostrym kole aby wykonać skida mówi się o tym, że lańcuch ma być bardzo dobrze naprężony i że lepiej tego typu zabawe znoszą szerokie łańcuchy, mówią także że mocno obciąża to kolana więc wydaje mi sie, że działają tam wystarczająco duże siły by uszkodzić zębatki wykonane z karbonu. Pasek klinowy wg mnie przy chamowaniu mógłbym przeskoczyć, bo nie jest to tak precyzyjne i dobre dopasowanie jak łańcucha. Wg mnie dobrym porównaniem właściwości łańcucha i paska jest kwestia samochodów - o ile samochód z łańcuszkiem rozrządu można śmiało odpalac na przysłowiowy "pych" o tyle przy samochodzie z paskiem rozrządu grozi to przeskoczeniem paska i kosztownym remontem, a czym innym jest puszczenie sprzęgła w pchanym samochodzie, jak nie zachamowaniem go w pewnym stopniu używając paska...
Jeszcze raz zaznaczam, że tak ja to widzę i nie upieram się, że moje rozumowanie jest prawidłowe, poprawcie mnie jeśli się mylę...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Bookmarks