Mocowanie nawierzchniDealer Volvo WadowskiCampery Wadowscyrowery i ramy szosoweKIA WADOWSCY - GAJ K/KRAKOWA
+ Odpowiedz na ten temat
Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: jaki aparat polecacie do 1400zł??

jaki aparat polecacie do 1400zł??

drodzy forumowicze... jako, że z nasza pasja wiąże się ze zwiedzaniem różnych pięknych miejsc, śmiem myśleć że posiadacie wypasiony sprzęt fotograficzny... ja zielony proszę o pomoc w wyborze aparatu... najlepiej jakaś lustrzanka cyfrowa, lub kompakt jakiś... na co mam zwracać uwagę?? nie jestem jakiś bardzo wymagający ale chcę się wdać w temat żeby nie kupić jakiegoś chińskiego bubla:)

pozdrawiam

MendziA
    "i przeszłem mario bross w lewo..."

to jest forum rowerowe, nie o aparatach, takie tematy proszę zakładać w dziale hydepark
    Citius, altius, fortius - ... ot nowe cele

ok sorrki juz sie przenoszę:) czekam na pomoc:)

a odpowiadając na temat, lustrzankę sobie daruj, szkoda sprzętu, ja już załatwiłem jeden obiektyw, najlepszym rozwiązaniem jest dobry kompakt, wybór aparatów w tej cenie jest ogromny, wystarczy poczytać fora fotograficzne
    Citius, altius, fortius - ... ot nowe cele

Ostatnio edytowane przez mendzia1312 ; 02.03.10 o 21:03

Całkiem fajna propozycja ta P90 ka Nikona. Polecić Ci moge stronke www.fotopolis.pl tam mozna conieco sie wywiedzieć na temt tego i owego.
    Ja osobiście mogę zwrócić Twoja uwage jescze na taki aparacik: Olympus SP-590 UZ. Każdy jeden ma swoje + i - jak to zawsze, musisz w dużej mierze sam zadecydowac na czym Ci najbardziej zależy.
    Dla mnie np - Nikona jest dedykowany akumulator czyli na wypadach jak Ci padnie aku to jestes w d... Sprzecior Olego jest na 4xAA kupisz je wszędzie.
    Wazna kwestia jest jak lezy dany aparat w dłoni, bardzo ważne o ile nie jedna z najważniejszych cech aparatu.
    Olympusy słyna z bardzo dobrego odwzorowania barw, zdjec z nikona nie widziałem, Sony landrynkowy, Canon klasa sama w sobie jezeli chodzi o małe kompakty szczegolnie godne polecenia IXUSy.
    W tej kasie lustro sobie podaruj, kup sobie mega zooma, w 90% zaspokoi potrzeby poczatkujacego fotografa i nie przesadzając w wielu sytuacjach sprawdzi sie lepiej nic tanie lustro z ciemnym obiektywem.
    W przeciwienstwie do szpejów rowewrowych niska waga aparatu nie jest pozadana, lepiej utrzymac ciezszy aparat w bezruchu.

Powodzenia

Dokładnie jak wyżej :)
    Lustrzanka ma sens tylko gdy zamierzasz później rozbudowywać swój zestaw (przyzwoity obiekty to wydatek przynajmniej 2k zł).
    Seria Nikon Coolpix jest bardzo przyzwoita, kumpel ma ten aparat i spokojnie mogę go polecić.
    Aparat wybierz taki, żeby Ci najlepiej leżał w ręce, jako początkujący i nie przyzwyczajony do konkretnego producenta będziesz zadowolony z każdego tego typu aparatu (na typ etapie za bardzo nie sugeruj się parametrami).
    Pamiętaj tylko, że aparaty tej wielkości są dość nieporęczne na wyjazdach.
    Posiadam dwie lustrzanki, a na wypady rowerowe pożyczam od rodziców małego kompakta.

Najlepiej moim zdaniem kupić zaawansowanego kompakta z dużym zoomem. Pokrywa się to mniej więcej z trzema obiektywami w lustrzance. A poza tym zaawansowane kompakty maja dużo ręcznych ustawień, które są w lustrzankach, więc można się już niezłe pobawić. Dorzucam jeszcze Panasonica bo maja obiektywy Leica

dodał bym taka pozycje. http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10446&p=0

Ostatnio miałem okazje pobawic sie starszym modelem. Super szybko ostrzy, w klasie kompaktów wrecz niesamowicie szybko. Kolejnym + jest mozliwosc nakrecenia filtra na obiektyw i bardzo duży + recznie ustawiany zoom

Za ta cene (oscylujące 1300zl) uważam ze pozycja warta przemysleń

Poruszony został temat nieporęczności przewożenia wiekszego aparatu. No cóż pewnych kwestii nie da sie przeskoczyć i fakt faktem do kieszeni go nie wsuniesz. Sprytny pokrowiec troche inwencji tworczej i bedziesz mieć sprzeta podpietego do mostka kierownicy. Tak smigałem rok czasu, sprzet przeżył :D. Rok temu zainwestowałem i zakupiłem osprzęt TREKA (bagażnik+torba interchange). Szpejo graty w torbie na bagażniku a plecy wolne
    Ostatnio edytowane przez przemo-C ; 03.03.10 o 09:35

dzięki chłopaki za rady...:) ten FujiFilm nawet fajny jest... ale teraz tak sobie myślę czy opłąca się kupować taki drogi aparat jak ja właśnie chciałbym go brać na wycieczki i nie potrzebuje bardzo wygórowanych funkcji... a co powiecie o tym aparaciku?? miał ktoś z nim do czynienia?? http://www.allegro.pl/item933409510_...x_zoom_em.html
    Ostatnio edytowane przez mendzia1312 ; 03.03.10 o 17:33

+ Odpowiedz na ten temat

Thread Information

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)